Ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.

Το νομικό πλαίσιο

ΦΕΚ 254

9 Μαρτίου 2001

ΑΠΟΦΑΣΗ Αρ.Δ2/2269

Καθορισμός των γνωστικών αντικειμένων και της εξεταστέας ύλης αυτών για τις εξετάσεις κατάρτισης πινάκων διοριστέων του κλάδου ΠΕ 16 Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και ΠΕ 16 Μουσικής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γενικής και Μουσικών Σχολείων)

Έχοντας υπ' όψιν

 τις διατάξεις α) του άρθρου 6 παρ.3 του νόμου 2525/97 (Α188) β) των άρθρων 14,15,και 24 του Ν.1566/85 (Α167) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν γ)του άρθρου 27Α του Ν1566/85 (Α137) όπως προστέθηκε με το άρθρο 29Α του Ν.2081?1999 και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ.2 του νόμου 2469/97 (Α38) δ) της Γ2/3345/9.2.88 ΦΕΚ "ίδρυση και λειτουργία μουσικών σχολείων "649/Β/7.9.88, που κυρώθηκε με τον Ν.1824/88-ΦΕΚ296/Α/30.12.88

την αρ. Δ/ΔΚ/Φ.1/2/11187/12.5.2000 απόφαση του πρωθυπουργού και της Υπουργού εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης" (Β'630)

την εισήγηση του Συντονιστικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πράξεις 12 και 13/2000 και έγγραφο αρ.6690/21.12.2000) και τη γνώμη της Καλλιτεχνικής επιτροπής συνεδρίαση 19.12.2000 και

 το γεγονός ότι από την εφαρμογή της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Γενικά

Καθορίζουμε τα γνωστικά αντικείμενα και τις μουσικές δεξιότητες,καθώς και την εξεταστέα ύλη αυτών, βάσει των οποίων εξετάζονται οι υποψήφιοι των ειδικεύσεων των κλάδων ΠΕ μουσικής της Πρωτοβάθμιας και ΠΕ16 μουσικής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίο συμμετέχουν στο διαγωνισμό που προκηρύσσεται το έτος 2001 για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γενική εκπ/ση και Μουσικά Σχολεία), σύμφωνα με τα επόμενα άρθρα.

 Άρθρο 2

Γνωστικά Αντικείμενα

Τα γνωσικά αντικείμενα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ Μουσικής Πρωτοβάθμιας και ΠΕ16 Μουσικής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται σε 4 θεματικές ενότητες. Η διάρκεια εξέτασης της κάθε ενότητας ορίζεται σε 4 ώρες για τα γραπτά, ενώ για τα προφορικά ή δι' ακροάσεως ή δειάρκεια εξέτασης ποικίλλει ανάλογα με τη μουσική δεξιότητα στην οποία εξετάζεται ο κάθε υποψήφιος.

ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η εξέταση της ενότητας έχει ως σκοπό να διαγνώσει το βαθμό κατοχής του γνωστικού αντικειμένου, το οποίο καλείται να διδάξει ο υποψήφιος. Οι υποψήφιοι εξετάζονται το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους, όπως περιγράφεται στο εννιαίο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών στα αναλυτικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δυευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα βιβλία του Οργανισμού εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και σε εύρος πολύ μεγαλύτερο από την ύλη που προβλέπεται. Στους υποψηφίους δίνονται θέματα που καλύπτουν ύλη μεγαλύτερη της αναφερομένης, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσης.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ενότητα αφορά των ειδική διδακτική-παιδαγωγικά θέματα (γραπτά) και μαθήματα πρακτικής ικανότητας (γραπτά, δι' ακροάσεως, προφορικά). Η ενότητα αυτή έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των βασικών παιδαγωγικών γνώσεων των υποψηφίων διδασκόντων, καθώς και της ικανότήτάς τους να συνδυάζουν θεωρητικά στοιχεία με πρακτικές διαδικασίες-δεξιότητες, με στόχο τη βιψματική προσέγγιση της μουσικής από το μαθητή και η αντιμετώπισή της ως "όλον", δεδομένου ότι η μαθησιακή διαδικασία πρέπει να αποτελεί ενναία, δυναμική-συνθετική λειτουργία. Κατά την έννοια αυτή η εξέταση εστιάζεται στην "ολιστική" θεώρηση της μουσικής πράξης, με εφαρμογή μεθοδολογικών παιδαγωγικών αρχών-σκοπών, ώστε το τελικό σχέδιο μαθήματος να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες παιδαγωγικές συνθήκες και ανάγκες των μαθητών (επίπεδο δεξιοτήτων,εμπάδωση προηγούμενης γνώσης, ψυχοδυναμική της ομάδας-τάξης, υλικοτεχνική υποδομή, αξιολόγηση κτλ). Με την Ειδική Διδακτική επιδιώκεται να ελεγθεί εάν οι υποψήφιοι είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις στο επίπεδο της τάξης, είτε "επί χάρτου είτε πρακτικά".Στους υποψηφίου δίδεται διδακτική ενότητα σχετική με μάθημα της μουσικής και τους ζητείται: (1) να παρουσιάσουν αναλυτικό σχέδιο, στο οποίο να εκθέτουν τρόπο διδασκάλίας και αξιολόγησής της (2) να αιτιολογήσουν, με βάση τα παραπάνω, την άποψή τους. Επιπλέον τους δίδεται συγκεκριμένο σχέδιο μαθήματος και ζητείται να το σχολιάσουν ή να απαντούν σε ερωτήσεις που τυχόν αναφέρονται σε αυτό. Με τα μαθήματα πρακτικής ικανότητας επιδιώκεται να ελεγθεί εάν οι υποψήφιοι μπορούν ν' ανταποκριθούν στις πρακτικές-βιωματικές ανάγκες της καθημερινής διδακτικής πράξης. Δίδεται στους υποψηφίου μία μελωδία 16 μέτρων για τετράφωνη χορωδιακή φωνητική επεξεργασία, καθώς και απόσπασμα ενορχηστρωμένου έργου 16 μέτρων για μεταγραφή του σε παρτιτούρα για πολυφωνικό όργανο (γραπτά). Επίσης ζητείται (δι' ακροάσεως, προφορικά) από τους υποψηφίους εκ πρώτης όψεως, η φωνητική ανάγνωση μελωδίας σε ευρωπαϊκή η βυζαντινή σημειογραφία-χωρίς συνοδεία οργάνου- καθώς και η μεταφορά της σε κοντινή τονικότητα που θα οριστεί. Τέλος ζητείται άμεση εναρμόνιση και εκτέλεση δοσμένης μελωδίας σε πολυφωνικό όργανο (πρακτική εφαρμογή)

ΤΡΙΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Τα γενικά ψυχοπαιδαγωγικά θέματα αναφέρονται (α) στην πρακτική αντιμετώπιση ποικίλλων ζητημάτων της καθημερινής σχολικής ζωής (όπως προβλήματα προσαρμογής και συμπεριφοράς στο σχολείο, προβλήματα μετάβασης από τη μία βαθμίδα στην άλλη, αμοιβές-ποινές μαθητών,διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία στο σχολικό περιβάλλον, σχέσεις μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών-γονέων, προβλήματα σχετικά με την παιδική και εφηβική ηλικία-ανάλογα με τη βαθμίδα-,απλά μαθησιακά προβλήματα, κρούσματα νεανικής παραβατικότητας στο πλαίσιο του σχολείου, οικογενειακά ή προσψπικά προβλήματατων μαθητών), η αντιμετώπιση των οποίων δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και (β) σε γενικά παιδαγωγικά θέματα που αφορούν (1) τη σχέση σχολείου και κοινωνίας (2) το ρόλο του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο (3) τις επιδράσεις του σχολείου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου (4) τους εξωσχολικούς παράγοντες αγωγής και (5) βασικά στοιχεία της δομής και λειτουργίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι υποψήφιοι καλούνατι να αναπτύξουν ένα από τα δύο θέματα (α) ή (β) είτε υπό τη μορφή σύντομου δοκιμίου, είτε υπό τη μορφή σχολίων σε σχετικό κείμενο ή να εκθέσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο παιδαγωγικό πρόβλημα στη τάξη ή στο σχολείο και να αιτιολογήσουν τις απαντήσεις τους.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: (Μόνο για τους υποψηφίου της εξειδίκευσης Μουσικών Δεξιοτήτων) Η εξέταση της ενότητας αυτής έχει ως σκοπό να διαγνώσει τις μουσικές δεξιότητες των υποψηφίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του επόμενου άρθρου. Η εξέταση γίνεται σε ύλη επιπέδου Διπλώματος αντίστοιχης ειδικότητας.

Άρθρο 3

Εξεταστέα Ύλη

 

Επιστροφή