Ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.

Η εξεταστέα ύλη

 

ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ιστορική Εξέλιξη της Μουσικής. Η μουσική στους αρχαίους πολιτισμούς. Βυζαντινή Μουσική. Η έντεχνη μονοφωνική μουσική. Η εξέλιξη της πολυφωνίας. Μεγάλοι σταθμοί στην εξέλιξη της Δυτικής Έντεχνης Μουσικής. Εθνικές μουσικές σχολές. Η μουσική στη νεώτερη Ελλάδα. Η μουσική στον 20ο αιώνα (Ευρώπη-Αμερική).

Μορφολογική Εξέλιξη της Μουσικής. Μορφολογική και αρμονική ανάλυση μουσικού έργου από δοσμένο μουσικό κείμενο (π.χ. 1ο μέρος σονάτας, φυγή, απόσπασμα πρώτου μέρους συμφωνίας, lied).

Στοιχεία Μουσικής Ακουστικής. Στοιχεία ταλαντώσεων και κυμάτων- ηχητικά κύματα (χαρακτηριστικά μεγέθη και μονάδες μέτρησης), η φυσική των μουσικών οργάνων (ηχητικοί σωλήνες και χορδές) ψυχοακουστική (φυσιολογία και λειτουργία της ακοής- αντίληψη χαρακτηριστικών παραμέτρων του ήχου).

Οργανογνωσία. όργανα συμφωνικής ορχήστρας, ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Ακουστικές ικανότητες. Μουσική υπαγόρευση (εκτέλεση από όργανο ή άλλο μέσο) μελωδίας, αρμονικής ακολουθίας και δι' ακροάσεως παραδείγματος ηχοχρωματικής διάκρισης οργάνων, φωνών.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ειδική Διδακτική. Μεθοδολογία διδασκαλίας μουσικών μαθημάτων, διδακτικό υλικό, πρόγραμμα σπουδών, μεθοδολογικές προσεγγίσεις ανά ενότητα, μουσικός εξοπλισμός, αξιολόγηση. Στους υποψήφιους δίδεται διδακτική ενότητα σχετική με μάθημα μουσικής και τους ζητείται να παρουσιάσουν αναλυτικό σχέδιο, στο οποίο να εκθέτουν τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησής της και να αιτιολογήσουν, με βάση τα παραπάνω, την άποψή τους. Επιπλέον τους δίδεται συγκεκριμένο σχέδιο μαθήματος και ζητείται να το σχολιάσουν ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τυχόν αναφέρονται σε αυτό.

Γενικά Ψυχοπαιδαγωγικά Θέματα. Πρακτική αντιμετώπιση ποίκιλων ζητημάτων της καθημερινής σχολικής ζωής, παιδαγωγικά θέματα που αφορούν: (1) τη σχέση σχολείου και κοινωνίας (2) το ρόλο του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο (3) τις επιδράσεις του σχολείου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου (4) τους εξωσχολικούς παράγοντες αγωγής και (5) βασικά στοιχεία της δόμής και λειτουργίας του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι υποψήφιοι καλούνται να αναπτύξουν, είτε υπό τη μορφή σύντομου δοκιμίου είτε υπό τη μορφή σχολίων στο σχετικό κείμενο ή να εκθέσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο παιδαγωγικό πρόβλημα στην τάξη ή στο σχολείο και να αιτιολογήσουν τις απαντήσεις τους.

Θέματα Πρακτικής Ικανότητας. (α) δίδεται μία μελωδία 16 μέτρων για τετράφωνη χορωδιακή φωνητική επεξεργασία, καθώς και απόσπασμα ενορχηστρωμένου έργου 16 μέτρων για τη μεταγραφή του σε παρτιτούρα για πολυφωνικό όργανο (γραπτά), (β) δίδεται μουσικό κείμενο σε ευρωπαϊκή ή βυζαντινή σημειογραφία και ζητείται από τους υποψηφίους η εκ πρώτης όψεως φωνητική ανάγνωση μελωδίας - χωρίς συνοδεία οργάνου - καθώς και μεταφορά της σε κοντινή τονικότητα, που θα οριστεί (προφορικά ενώπιον επιτροπής), (γ) δίδεται μουσικό κείμενο και ζητείται η άμεση εναρμόνιση και η εκτέλεση δοσμένης μελωδίας σε πολυφωνικό όργανο (προφορικά ενώπιον επιτροπής).

ΤΡΙΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Αφορά αποκλειστικά τους υποψηφίους για θέσεις μουσικών δεξιοτήτων των Μουσικών Σχολείων

Η εξέταση θα γίνει ενώπιον επιτροπής σε επίπεδο διπλώματος στον τομέα μουσικής ειδίκευσης, του αντιστοίχου τίτλου του υποψηφίου. Σε περίπτωση κατοχής περισσοτέρου του ενός τίτλου ο υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει έναν. Η εξέταση γίνεται ως ακολούθως:

όσοι επιλέξουν θεωρητικό τομέα Ευρωπαϊκής ή Βυζαντινής μουσικής, εξετάζονται με μεικτό τρόπο, προφορικά και με ακρόαση.

όσοι επιλέξουν μονωδία ή ατομικό όργανο εξετάζονται με ακρόαση.

 

Επιστροφή