Ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.

Τα δημοσιεύματα του τύπου

Χώρα 20-11-2002

Παραφωνίες στους διορισμούς

    Υπό το άγρυπνο βλέμμα του υπουργού παιδείας Πέτρου Ευθυμίου σημειώνεται σωρεία παρατυπιών τα τελευταία χρόνια, που αφορά στην πρόσληψη καθηγητών στα Μουσικά Σχολεία της Χώρας.
    Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση την οποία επιτρέπει το τεράστιο νομοθετικό κενό που υπάρχει και δεν καθορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια πρόσληψης των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα να μένουν αδιόριστοι δεκάδες αριστούχοι απόφοιτοι των ΑΕΙ, οι οποίοι εμφανίζονται τελευταίοι στους πίνακες των αναπληρωτών.
    Ειδικότερα, ενώ για την κατάταξη των υποψηφίων στους πίνακες αναπληρωτών των σχολείων Γενικής Παιδείας ισχύουν συγκεκριμένα κριτήρια (μοριοδοτούνται η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η προϋπηρεσία, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών κλπ), στη φετινή εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ για τους αναπληρωτές των μουσικών σχολείων (αρ. πρωτ. 83039/7-8-2002 παρ. 2) αναφέρονται οι βασικοί τίτλοι σπουδών που θα πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος και ως κριτήρια τίθενται μόνο τα εξής:
    1. "Μεταξύ προσοντούχων ίσης αφετηρίας τίτλων ειδίκευσης, προηγούνται όσοι κατέχουν τίτλους ΑΕΙ τμήματος μουσικών σπουδών".
    2. "Η κατάταξη θα γίνει με συνεκτίμηση όλων των προσόντων κατά μουσικό σχολείο, κατά σειρά προτίμησης σχολείου, κατά κλάδο (μουσικός, μαθηματικός κλπ), ειδικότητα (ευρωπαϊκά μουσικά όργανα, θεωρητικά κλπ) και ειδίκευση (πιάνο, κιθάρα κλπ)"
    Το κενό αυτό ανοίγει το δρόμο στην Καλλιτεχνική Επιτροπή του ΥΠΕΠΘ να ενεργεί αυτοβούλως και να καταρτίζει τους πίνακες των Καθηγητών μουσικών σχολείων χωρίς να υπολογίζεται κανένα κριτήριο για την κατάταξη των υποψηφίων στους πίνακες αναπληρωτών, όπως συμβαίνει στα σχολεία Γενικής Παιδείας.
    Έτσι, η Καλλιτεχνική επιτροπή αφ' ενός επιλέγει αποκλειστικά τους πίνακες που αφορούν στους καθηγητές ευρωπαϊκών και παραδοσιακών οργάνων, μονωδίας, θεωρητικών ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής και αφ' ετέρου επιβλέπει την λειτουργία των μουσικών σχολείων.
    Με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί κανένας να ελέγξει την όλη διαδικασία κατάρτισης των πινάκων, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι η "επιτυχία" της συγκεκριμένης διαδικασίας επιλογής μπορεί σταδιακά να εφαρμοστεί και στους πίνακες αναπληρωτών των σχολείων Γενικής Παιδείας.
    Και όλα αυτά, πάντα υπό το... άγρυπνο βλέμμα του Υπουργού Παιδείας.

 Επιστροφή