Ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.
Τα δημοσιεύματα του τύπου
Επενδυτής 17/18-3-2001
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Α.Σ.Ε.Π.
Συναγερμός μετά την αποκάλυψη του "Ε" για τον κίνδυνο διαβλητότητας στις προσλήψεις καθηγητών μουσικής
του Φάνη Καλατζή
Το ενδεχόμενο αλλαγής της εξεταστές ύλης για το διαγωνισμό των υποψηφίων καθηγητών μουσικής ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ε" σήμανε συναγερμό και όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι "τρέχουν να προλάβουν", καθώς το χρονικά περιθώρια είναι στενά. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το κύρος του οποίου βάλλεται ευθέως, έχει προχωρήσει σε κινήσεις για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στο πλαίσιο των κινήσεων αυτών εντάσσεται και η εξέταση των καταγγελομένων σε ότι αφορά τη διατύπωση της επίμαχης εξεταστέας ύλης, πάνω στην οποία θα κληθούν να αξιολογηθούν οι υποψήφιοι. Εφόσον διατυπωθεί ότι η ύλη που έχει αποσταλλεί στο Α.Σ.Ε.Π. περιλαμβάνει ασάφειες, επιστημονικές ανακρίβειες, σημεία-φωτογραφίες, όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, τότε θα αναμορφωθεί. Ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν δοθεί σχετικές εντολές σε ειδικούς περί του ιδιότυπου γνωστικού αντικειμένου, οι οποίοι εντός των προσεχών ημερών θα διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους και από κει και πέρα εφ' όσον είναι σοβαρές θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του περιεχομένου της εξεταστέας ύλης. Στην όλη κινητικότητα συμμετέχει και ο έτερος βασικός θεσμικός φορέας, το Α.Σ.Ε.Π., τα μέλη του οποίου βρίσκονται σε επαγρύπνηση όπως επίσης και ο τρίτος εμπλεκόμενος, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Το δημοσίευμα προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς πέρα από την αιχμή που απασχολεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους, το διαγωνισμό και τις 500 θέσεις (οι οποίες σύμφωνα με τις απαντήσεις κάποιων παραγόντων της Μητροπόλεως σε ενδιαφερόμενους μπορεί να είναι πάνω από 600!), αναδύθηκε μία "πληγή", ένα "καθεστώς" που φαίνεται να σοβεί χρόνια τώρα, το οποίο "ουδείς τολμούσε να ακουμπήσει" λόγω βεβαίως και της ιδιομορφίας του με δεδομένη την εμπλοκή δύο υπουργείων, Παιδείας και Πολιτισμού, υπό τον έλεγχο του οποίου βρίσκονται τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές. Η εμπλοκή αυτή, ή καλύτερα η ασάφεια, επιδεινώνεται από την ανυπαρξία πλαισίου, το οποίο θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, αφού έχουμε να κάνουμε με τη μία με αδιαβάθμητες στο εκπαιδευτικό σύστημα (και τίτλους που απονέμουν κατά προέκταση) σχολές και από την άλλη αποφοίτους πανεπιστημιακών τμημάτων.
Το "μπάχαλο" είναι δεδομένο, η εκμετάλλευση που προκύπτει από τις καταγγελίες και τα στοιχεία από τα οποία σε γνώση πλέον των φορέων, το ζητούμενο είναι εάν οι τελευταίοι θα διακυβεύσουν το κύρος τους. Ο "Ε" πέρα από τα υπόλοιπα στοιχεία έχει στη διάθεσή του το κείμενο που απέστειλλαν οι Σύλλογοι των αποφοίτων ων Τμημάτων των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο οποίο επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα όσα αναφέρει ο Ν.1566/85 για το ποιοι έχουν τυπικό προσόν διορισμού στον κλάδο της Μουσικής. Το ζητούμενο δεν είναι βέβαια εάν θα διοριστούν οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, πέρα από τα δίκαιά τους, αλλά η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του διαγωνισμού, στον οποίο, εμπλέκονται υπουργείο Παιδείας και Α.Σ.Ε.Π., εξ ου και η σοβαρότητα του θέματος. Η αγωνία αυτή εκφράστηκε στον "Ε" από δεκάδες τηλεφωνήματα αναγνωστών και ταυτόχρονα υποψηφίων, περιέργως όχι από οποιονδήποτε είχα άλλη άποψη, την οποία αναμένουμε είτε ατομικά είτε συλλογικά (δια της αλα Χριστόδουλο συγκέντρωσης υπογραφών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες).