Ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.

Τα δημοσιεύματα του τύπου

Επενδυτής 10-3-2001

 

Διαβλητός ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Η "στημένη" εξεταστέα ύλη, οι "συναλλαγές" και οι ευθύνες

του υπ. Παιδείας για τις προσλήψεις των καθηγητών μουσικής

του Φάνη Καλαντζή 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Σοβαρότατες παρενέργειες στην αξιοπιστία και το κύρος του ΑΣΕΠ, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας επιχειρούν να δημιουργήσουν κάποιοι επιτήδειοι, παρασύροντας και την ηγεσία της Μητροπόλεως. Ο διαγωνισμός που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα για τις προσλήψεις των καθηγητών μουσικής έχει αρκετά στοιχεία διαβλητότητας πριν καν διεξαχθεί! Η αγνόηση από το υπουργείο του αρμόδιου φορέα - του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) - για την διατύπωση της εξεταστέας ύλης, η αλλαγή της τελευταίας και η διανομή της στους χώρους των ενδιαφερομένων προτού καν εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση, το "παζάρι" ελπίδων που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό. Ένα σκηνικό το οποίο προσπάθησαν να αποτρέψουν οι εμπλεκόμενοι φορείς - ΑΣΕΠ και Π.Ι. - χωρίς κανένα αποτέλεσμα, και δεν μένει παρά η προσφυγή των υποψηφίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Η υπόθεση της επιλογής καθηγητών μουσικής μέσω του ΑΣΕΠ είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Αρσένη, αλλά τελικά η ειδικότητα δεν περιελήφθη στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Φθινόπωρο, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν χθες. Τελικά το υπουργείο ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου την διεξαγωγή του δεύτερου διαγωνισμού για τις τεχνικές ειδικότητες, στον οποίο περιλαμβάνονται και 500 θέσεις για καθηγητές.

Τις θέσεις αυτές καλούνται να καταλάβουν δύο κατηγορίες υποψηφίων, οι υποψήφιοι των πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και οι απόφοιτοι των μουσικών ιδιωτικών ιδρυμάτων (Ωδεία, Μουσικές Σχολές). Υπολογίζεται ότι στην πρώτη κατηγορία ανήκουν περί τους 250 πτυχιούχους, ενώ άγνωστος είναι ο κατά πολύ υψηλότερος αριθμός των υποψηφίων της δεύτερης κατηγορίας. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι αιτήσεις συμμετοχής της κατηγορίας αυτής θα φτάσουν περί τις 2.000-3.000.

Τί συνέβη λοιπόν; Από τότε που είχε ξεκινήσει η υπόθεση του διαγωνισμού το Π.Ι. είχε προχωρήσει στην διατύπωση της εξεταστέας ύλης, η οποία λόγω της φύσης του αντικειμένου της εξέτασης ήταν δύσκολο να διατυπωθεί. Τελικά, έπειτα από αρκετές συναντήσεις και επικοινωνία, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του ΑΣΕΠ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, καθηγητή του Μετσόβιου κ. Βέη, ο αρμόδιος πρόεδρος του Π.Ι., κ. Αθ. Παπαζαρής, απέστειλε κατά την πάγια πρακτική την εξεταστέα ύλη που συνοδεύει την υπουργική απόφαση (ο "Ε" έχει στην διάθεσή του το σύνολο των σχετικών εγγράφων).

Ας επισημανθεί ότι το Π.Ι. είχε εγκαίρως εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την επιτυχία του εγχειρήματος, προτείνοντας ακόμη και την διεξαγωγή δύο ξεχωριστών διαγωνισμών ή τον ακριβή καθορισμό των προσόντων καθώς υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών υποψηφίων. 

Την ώρα, ωστόσο, που έφθανε στο υπουργείο η πρόταση του Παιδαγωγικού για την ύλη (η οποία, όπως γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες, σχεδόν σε τίποτα δεν αλλάζει), μια άλλη εξεταστέα ύλη κυκλοφορούσε σε ωδεία, στα μουσικά σχολεία που εργάζονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι οι υποψήφιοι.

 Οι διανομείς της, οι οποίοι διατηρούν προσβάσεις στην Μητροπόλεως ή κατά άλλη εκδοχή είναι τα ίδια πρόσωπα με τους συντάκτες της (!), διατυμπάνιζαν στα μετατραπέντα σε φροντιστήρια (με κανονικά γκρουπ και των 30 ατόμων) Ωδεία ότι η ύλη είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν τα θέματα των εξετάσεων! Του λόγου το αληθές (και πιθανόν την αύξηση του βαλαντίου, καθώς ακούγονται τιμές 1 εκατομμύριο για τα θέματα!) ήλθε να επιβεβαιώσει η εκδοχή της υπουργικής απόφασης με ημερομηνία 1η Μαρτίου, η οποία είναι επί της ουσίας η ίδια με αυτήν που διέρρευσε και σε καμμία περίπτωση βέβαια αυτή του Παιδαγωγικού (η οποία περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες και όχι τέσσερεις, η τελευταία εκ των οποίων είναι και η επίμαχη).

Η ταύτιση του περιεχομένου του κειμένου που διέρρευσε με αυτό της επίσημης υπουργικής απόφασης πέρα από την καραμπινάτη παρανομία δείχνει ότι οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν εισακούσθησαν, εξ' ου και οι σοβαρές ευθύνες που φέρει η ηγεσία του υπουργείου.

Υπουργείο, το παραδοσιακό κύρος του οποίου για το αδιάβλητο των εξετάσεων δέχτηκε ένα πρώτο πλήγμα στις περσινές εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι., αλλά το τωρινό θα είναι μεγαλύτερο αφού παρασύρεται και η ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Στο σημείο αυτό εγείρεται και το μέγεθος της σοβαρότητας της υπόθεσης, καθώς κάποιοι, με την ανοχή ή την μη προσοχή ή ό,τι άλλο, του Υπουργείου, επιχειρούν να μας γυρίσουν στο παρελθόν. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Μητροπόλεως προσανατολίζεται στην επαναφορά του θέματος της επιλογής των εκπαιδευτικών στο Υπουργείο...

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

·        Ο διαγωνισμός γίνεται για 500 θέσεις καθηγητών μουσικής. Υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος 2-3 χιλιάδες υποψήφιοι.

·        Οι υποψήφιοι προέρχονται από δύο ξεχωριστές κατηγορίες ιδιωτικών και δημόσιων σχολών.

·        Η πρόταση του Π.Ι. για την ύλη των εξετάσεων πήγε για έγκριση στο Υπ.Ε.Π.Θ., αλλά την ίδια ώρα στις ιδιωτικές σχολές κυκλοφορούσε διαφορετική λίστα με την ύλη των θεμάτων.

·        Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολών διατυμπανίζουν πως θα έχουν στα χέρια τους και τα θέματα των εξετάσεων.

·        Τελικώς, το Υπουργείο εξέδωσε ύλη που ταίριαζαν με εκείνη που μοίραζαν ιδιωτικές σχολές.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η διαρροή σήμανε συναγερμό στους εμπλεκόμενους. Έτσι:

α) Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 21 Φεβρουαρίου επέδωσε με δικαστικό επιμελητή εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία στα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, δηλώνοντας ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ακύρωση του διαγωνισμού.

β) Ο γνωστός για την εμπειρία του από τις Γενικές Εξετάσεις καθηγητής του Μετσόβιου κ. Ν. Σπυρέλης, ο οποίος κατέχει και την θέση του αντιπροέδρου του Π.Ι. (και προέδρου του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού) αποστέλλει σημείωμα στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, στο οποίο επισημαίνεται η γνώμη του παρέδρου του Παιδαγωγικού.

γ) Ο τελευταίος έχει επισημάνει ότι το επίμαχο κείμενο της άλλης ύλης περιέχει σοβαρότατα σφάλματα διατύπωσης, επιστημονικές ανακρίβειες, αοριστίες, που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή του διαγωνισμού (η ιδιοτυπία της εξέτασης, δε, ενέχει και τον κίνδυνο "φωτογραφιών" στο κείμενο της ύλης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σημείο της προφορικής εξέτασης των υποψηφίων για θέσεις μουσικής ειδικότητας στα Μουσικά Σχολεία).

δ) Οι παρατηρήσεις του κ. Παπαζαρή διατυπώθηκαν και σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

ε) Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι παρεμβάσεις προς το Υπουργείο του αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ και πλέον έμπειρου στους διαγωνισμούς, κ. Βέη, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επίσης έχει αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα.

Επιστροφή