Ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.

Τα δημοσιεύματα του τύπου

Το Βήμα 4-6-2000

 

Ποιες είναι οι προτάσεις που θα υποβάλει η κυρία Βάσω Παπανδρέου εντός της εβδομάδος στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το σχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Οι αιτήσεις, οι προκηρύξεις θέσεων και οι διαγωνισμοί

 

Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - με το οποίο αλλάζουν οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και παρέχονται κίνητρα για την εθελουσία έξοδο των δημοσίων υπαλλήλων - θα θέσει υπόψη της Επιτροπής Θεσμών του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδος η υπουργός κυρία Βάσω Παπανδρέου, καθώς αυτό αναφέρεται σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα. Το σχέδιο της κυρίας Παπανδρέου, το οποίο έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα αλλάξει εξ ολοκλήρου τη σύνθεση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης. Ηδη γι' αυτόν τον σκοπό η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει πάρει το «πράσινο φως» από το ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, κατά την επίσκεψή του την περασμένη Δευτέρα στο μέγαρο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.


Τι προβλέπει το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις; Κατ' αρχάς, επέρχονται δύο σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία των εγκρίσεων των αιτημάτων που υποβάλλουν οι φορείς του Δημοσίου για πρόσληψη προσωπικού. Η πρώτη είναι ότι οι σχετικές αιτήσεις δεν θα εξετάζονται από τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως συνέβαινε ως σήμερα, αλλά από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το οποίο αναμένεται να συστήσει και ειδική γραμματεία γι' αυτόν τον σκοπό. Δεύτερον, μαζί με τα αιτήματα οι φορείς του Δημοσίου θα υποχρεούνται στο μέλλον να υποβάλλουν και τα σχέδια των προκηρύξεων για τις θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν και στις οποίες θα περιγράφονται αναλυτικά οι ειδικότητες και τα κριτήρια της πρόσληψης. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι αφενός μεν επιτρέπει τον προγραμματισμό των προσλήψεων και αφετέρου οδηγεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο ρόλος του ΑΣΕΠ

Το σχέδιο αυτό της ηγεσίας του υπουργείου, το οποίο αναμένεται να προσλάβει και τον χαρακτήρα νομοθετικής ρύθμισης που θα έλθει προς ψήφιση εντός του καλοκαιριού στη Βουλή, προβλέπει ακόμη ότι τα σχέδια των προκηρύξεων τα οποία θα συνοδεύουν τα αιτήματα των φορέων θα αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ θα υποχρεούται εντός 30 ημερών το αργότερο να αποφαίνεται αν οι προκηρύξεις είναι έγκυρες ή όχι. Δηλαδή θα εξετάζει αν είναι σύννομες με το γράμμα του «νόμου Πεπονή». Επειτα από αυτό θα αρχίζει η διαδικασία της πρόσληψης προσωπικού με τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών, οι οποίοι στο εξής θα διενεργούνται από Επιτροπή την οποία θα εκλέγουν οι ίδιοι οι φορείς και στην οποία θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ ως «τοποτηρητής της νομιμότητας».

Κατόπιν το ΑΣΕΠ, σε τακτό χρονικό διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, θα υποχρεούται να εξετάζει και την εγκυρότητα ή μη των ενστάσεων οι οποίες θα υποβάλλονται για τους διαγωνισμούς, έτσι ώστε να αρχίζει αμέσως η διαδικασία της πρόσληψης του προσωπικού και της πλήρωσης των κενών θέσεων. Εκ παραλλήλου, θα διατηρεί το δικαίωμα να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για όλη τη διαδικασία των διαγωνισμών. Σε περίπτωση βεβαίως που διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται και οι ανάλογες κυρώσεις, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Αλλάζει η ιεραρχία

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης εκτιμά ότι η λύση αυτή θα ικανοποιήσει τους εκπροσώπους των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, οι οποίοι πιέζουν για επιτάχυνση των διαδικασιών των προσλήψεων. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», οι διοικήσεις 12 δημοσίων οργανισμών με υπομνήματα που έχουν αποστείλει στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη ζητούν την εξαίρεσή τους από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τα υπομνήματα αυτά, η ολοκλήρωση των διαδικασιών με το υφιστάμενο καθεστώς διαρκεί από ενάμιση έτος ως και πέντε χρόνια. Η διαπίστωση αυτή έχει, εκτός των άλλων, προκαλέσει και την ισχυρή αντίδραση του κ. Σημίτη, ο οποίος έθεσε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζητώντας να εξευρεθεί άμεσα λύση. Με τη νέα διαδικασία την οποία προτείνει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμά ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα μειωθεί σε τρεις ως έξι μήνες.

Στόχος της κυρίας Παπανδρέου όμως είναι να αποσπάσει τη συγκατάθεση των συναδέλφων της υπουργών που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών προκειμένου οι αλλαγές στις διαδικασίες των προσλήψεων να συνδυαστούν και με γενικότερες αλλαγές στο επίπεδο της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας. Γι' αυτόν τον σκοπό, πρώτον, δεν θα εγκρίνεται κανένα σχεδόν αίτημα δημοσίου φορέα για πρόσληψη προσωπικού δημοτικής εκπαίδευσης, ενώ τα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού μέσης εκπαίδευσης θα εγκρίνονται με ιδιαίτερη φειδώ. Δεύτερον, οι θέσεις του προσωπικού ΔΕ θα μετατραπούν σε προσωποπαγείς θέσεις, όπερ σημαίνει ότι δεν θα αντικαθίστανται οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας οι οποίοι για διάφορους λόγους θα αποχωρούν από το Δημόσιο.

Κίνητρα εξόδου

Βεβαίως το ερώτημα το οποίο αναμένεται να απαντηθεί είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις υπηρεσίες καθαριότητας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες ως σήμερα απορροφούν και τη μεγάλη πλειονότητα αυτής της κατηγορίας προσωπικού. Οι «λύσεις» τις οποίες έχει να επιλέξει η κυρία Παπανδρέου είναι δύο: η πρώτη να εξαιρέσει αυτές τις υπηρεσίες από τις σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιοριστούν έτσι στο στενό δημόσιο τομέας, και η δεύτερη να δώσει την ευχέρεια στους δήμους να εκχωρήσουν αυτή την αρμοδιότητα στον ιδιωτικό φορέα, κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Σε τρίτη φάση η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι αποφασισμένη να δώσει κίνητρα στους υπαλλήλους για εθελουσία έξοδο. Τα κίνητρα αυτά, κατ' αρχήν, όπως έχει αποσαφηνίσει και η ίδια η κυρία Παπανδρέου, δεν πρόκειται να ισχύσουν το τρέχον έτος, καθώς εξαρτώνται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, θα είναι και ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του υπουργείου με την ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου είναι, πρώτον, τα κίνητρα της εθελουσίας εξόδου να αναφέρονται κυρίως στους υπαλλήλους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και, δεύτερον, θα αφορούν ευνοϊκούς όρους συνταξιοδότησής τους σε συνδυασμό και με την αλλαγή του εφάπαξ. Με άλλα λόγια, θα καταβληθεί προσπάθεια το κόστος της εθελουσίας εξόδου των δημοσίων υπαλλήλων να αντισταθμίζεται με το κόστος που θα συνεπάγετο η παραμονή τους στο Δημόσιο.

 

Επιστροφή