Ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.

Τα δημοσιεύματα του τύπου

Απογευματινή της Κυριακής 1-12-2002

Κοροϊδία μετά μουσικής

Οι αριστούχοι μουσικοί του Α.Σ.Ε.Π. αντιμετωπίζονται ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας με την αιτιολογία ότι είναι απόφοιτοι ιδιωτικών ωδείων

του Κώστα Μιχαηλίδη

Τα όνειρά τους βασίστηκαν στις νότες! Η μουσική όλη τους η ζωή! Κόπιασαν και μόχθησαν για να τα καταφέρουν. Για ώρες σκυμμένοι πάνω στα μουσικά βιβλία με οκτάβες και ημίτονα προσπαθούσαν ώστε να είναι άριστοι. Και τα κατάφεραν. Κατάφερα, ακόμη και να πρωτεύσουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. μεταξύ 3.000 μουσικών για να καταλάβουν μία από τις 646 θέσεις, οι οποίες προκηρύχθηκαν.

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ωστόσο, δεν φαίνεται να επιβραβεύει τους άριστους. Δείχνει πώς επιθυμεί να τους τοποθετήσει, μάλιστα, μακριά από τα πρώτα σχολεία επιλογής τους με το αιτιολογικό παρά το ότι αρίστευσαν στα διαγωνισμό είναι απόφοιτοι ιδιωτικών εκπαιδευτικών μουσικών ιδρυμάτων. Τι και αν εκείνοι βαθμολογήθηκαν με 90 και 92,5 και οι συνυποψήφιοί τους από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ξεπέρασαν μόλις τη βάση...

Το Υπουργείο Παιδείας  διαρρέει πώς δεν θα τους κάνει τη "χάρη" να τους τοποθετήσει σε σχολεία της αρεσκείας του!...

Και εκείνοι στέλνουν εξώδικα και διαμαρτύρονται με απόγνωση για να προλάβουν το, όπως δείχνει, αναπόφευκτο γεγονός, οι απόφοιτοι αναγνωρισμένων από το κράτος ιδιωτικών εκπαιδευτικών μουσικών ιδρυμάτων και συνεχίζουν: "Κι' όλα αυτά γιατί είχαμε την ατυχία.... να πετύχουμε με άριστες βαθμολογίες σε αρκετές περιπτώσεις στο διαγωνισμό που διεξήγαγε πέρσι το Α.Σ.Ε.Π., για την κάλυψη 646 θέσεων καθηγητών μουσικής στη μέση εκπαίδευση".

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κ. Φανής Κοσώνα, η οποία πήρε 92,5 με άριστα το 100. Τώρα θα κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από υπαλλήλους του Υπουργείου να ταξιδέψει μέχρι τη Ζάκυνθο παρά το ότι η προτίμησή της για την τοποθέτησή της ήταν σε κάποιο μουσικό σχολείο πλησίον της  πρωτεύουσας.

Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν ήδη προηγηθεί των αποφοίτων ανεγνωρισμένων ωδείων, σε ότι αφορά το δικαίωμα διορισμού, καταλαμβάνοντας κατά προτεραιότητα τις θέσεις στους πίνακες διοριστέων, ενώ οι απόφοιτοι ανεγνωρισμένων μη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατέλαβαν όσες θέσεις απέμειναν.

"Το Υπουργείο Παιδείας ωστόσο, αναμένεται να προχωρήσει σε μία καταφανώς αβάσιμη,  καταχρηστική ερμηνείας της νομοθεσίας (νόμοι 1566/85, 2190/94, 2525/97), οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ετοιμάζονται, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας να "προεκτείνουν" το προβάδισμα των πανεπιστημιακών αποφοίτων και κατά την τοποθέτησή τους σε σχολεία της επιλογής τους, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία που "έλαβαν στο διαγωνισμό", επισημαίνουν οι απόφοιτοι ανεγνωρισμένων μη πανεπιστημιακών μουσικών ιδρυμάτων και συνεχίζουν:

"Δηλαδή οι διοριστέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων θα τύχουν προνομιακής μεταχείρισης κατά την τοποθέτησή τους σε σχολεία, ενώ οι πτυχιούχοι ωδείων θα στερηθούν το δικαίωμα της επιλογής, ακόμα και αν έχουν υψηλότερη βαθμολογία στο διαγωνισμό, πράγμα που αντίκειται στη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα διορισμού και το δικαίωμα τοποθέτησης είναι δύο διαφορετικά πράγματα σαφώς διαχωρισμένα, το δε δικαίωμα της τοποθέτησης έχει ως αποκλειστικό κριτήριο τη βαθμολογία, σε συνδυασμό με την προτίμηση των επιτυχόντων.

Έτσι για παράδειγμα ένας απόφοιτος ωδείου που αρίστευσε στο διαγωνισμό και επιθυμεί να διοριστεί στην Αθήνα θα καταλήξει στην Κρήτη, ενώ θα διοριστεί στο σχολείο της Αθήνας το οποίο έχει επιλέξει ένας απόφοιτος πανεπιστημίου με βαθμούς που οριακά ξεπερνούν τη βάση!"

Όπως ρητά προβλέπει ο νόμος Πεπονή (2190/94, άρθρο 17, παράγραφος 12) "οι επιτυχόντες υποψήφιοι διατίθενται με απόφαση του Α.Σ.Ε.Π. κατά τη σειρά που έχουν στον οικείο πίνακα επιτυχίας, σε συνδυασμό με τη δήλωση προτίμησής τους, στις οικείες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα για διορισμό", ανάλογη πρόβλεψη περιλαμβάνεται και στο μεταγενέστερο νόμο 2525/97. Η προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία στηρίχθηκε στους δύο προηγούμενους νόμους, κατηγορηματικά ορίζει ότι "οι διοριστέοι θα κληθούν να υποβάλλουν δήλωση προτίμησης για διορισμό σε ορισμένη θέση. Επί περισσοτέρων προτιμήσεων για την ίδια θέση θα τηρηθεί η σειρά βαθμολογίας των δηλούντων".

Οι επιτυχόντες απόφοιτοι των ωδείων ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το πρόβλημα, με αναλυτική εξώδικη δήλωση και πιστεύουν ότι θα παρέμβει για να θέσει τέλος στις μεθοδεύσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, επιβεβαιώνοντας το σεβασμό της προς την αρχή της αξιοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα διεκδικήσουν με κάθε δικαστικό μέσο τα δικαιώματά τους για ίση μεταχείριση μεταξύ των διοριστέων, καθώς πιστεύουν πώς είναι απορίας άξιον με ποια κριτήρια και ποια κίνητρα οι υπηρεσίες του Υπουργείου ετοιμάζονται να καταπατήσουν τη σχετική νομοθεσία και επιμένουν να αντιμετωπίζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας τους επιτυχόντες πτυχιούχους Ωδείων.

 Οι ελλιπείς σπουδές

 Τα πτυχία των Ωδείων καλύπτουν τα αντικείμενα όλων των μουσικών οργάνων, των ανωτέρων θεωρητικών. Την Αρμονία, την Αντίστιξη, τη Φούγκα, την Ενοργάνωση,  τη Σύνθεση και της Βυζαντινής Μουσικής, δεξιότητες για τις οποίες δεν υπάρχουν πανεπιστημιακά πτυχία στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το πανεπιστημιακό πτυχίο μουσικολογίας αφορά γενικές μουσικές σπουδές.

Οι διαγωνιζόμενοι για τα Μουσικά Σχολεία πρέπει υποχρεωτικά να είναι κάτοχοι ωδειακών τίτλων, προκειμένου να είναι ικανοί να διδάξουν στις ειδικότητες οργάνων και θεωρητικών, γιατί αυτές είναι οι ειδικότητες που διδάσκονται στα Μουσικά Σχολεία.

Το αντιφατικό στην όλη υπόθεση είναι πώς οι κάτοχοι ωδειακών πτυχίων, αν και είναι απαραίτητοι στην εκπαίδευση, δείχνουν να αντιμετωπίζονται σαν υποψήφιοι δευτέρας κατηγορίας. Τα ωδειακά πτυχία υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και είναι αναγνωρισμένα από το κράτος, αλλά το Υπουργείο δεν προχωρεί στη διαβάθμισή τους.

 

 Επιστροφή