Ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.

Τα δελτία τύπου του Α.Σ.Ε.Π.

Ι.

     Ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι γραπτοί διαγωνισμοί που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαΐου 2001 για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών.
    Το Σάββατο διαγωνίσθηκαν οι υποψήφιοι των τεχνικών κλάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μηχανικών (ΠΕ 12), Πτυχιούχων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωπονίας - Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και Νοσηλευτικής (ΠΕ 14), Τεχνολόγων (ΠΕ 17) και Πτυχιούχων Λοιπών Τμημάτων ΤΕΙ (ΠΕ 18) Το σύνολο των υποψηφίων ανήλθε σε 14.491 και διαγωνίστηκαν για 1.422 θέσεις. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν 62,5%.
    Την Κυριακή διαγωνίσθηκαν οι υποψήφιοι του κλάδου Μουσικής (ΠΕ 16) για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πρώτη Θεματική Ενότητα. Οι υποψήφιοι για τον κλάδο αυτό ανήλθαν στις 3.539 εκ των οποίων οι 280 ήταν πτυχιούχοι Μουσικών Σπουδών ή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ΑΕΙ και οι 3.259 ήταν κάτοχοι τίτλων μη πανεπιστημιακών μουσικών ιδρυμάτων ή πτυχίων μουσικών ειδικοτήτων. Διαγωνίσθηκαν 2.991 υποψήφιοι (συμμετοχή 85%) για σύνολο 646 θέσεων εκ των οποίων οι 305 θέσεις αφορούσαν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι 341 θέσεις αφορούσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η συμμετοχή για τον κλάδο Μουσικής (ΠΕ 16) στο πρώτο αυτό στάδιο ήταν αυξημένη και ανήλθε στο 85%.

ΙΙ.

    Η βαθμολόγηση των γραπτών της 1ης Θεματικής Ενότητας, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Ιουλίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα σχετικά αποτελέσματα. Όσοι υποψήφιοι λάβουν βαθμό 55 και άνω θα κληθούν στη συνέχεια να εξετασθούν στην 2η Θεματική Ενότητα. Δεδομένου ότι για την εξέταση της 2ης Θεματικής Ενότητας θα απαιτηθεί πολύς χρόνος λόγω της προφορικής εξέτασης ενώπιον επιτροπής, δεν θα είναι δυνατόν η εξέταση να γίνει εντός του μηνός Αυγούστου που είναι μήνας διακοπών. Κατόπιν τούτου οι εξετάσεις για την 2η Θεματική Ενότητα θα γίνουν τον μήνα Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα των εξετάσεων αυτών θα ανακοινωθεί έγκαιρα δια του τύπου.

ΙΙΙ.

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία βαθμολόγησης της Α΄ Θεματικής Ενότητας του διαγωνισμού για τον κλάδο των Μουσικών. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας για ανάρτηση.
Όσοι συγκέντρωσαν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση των 55 μονάδων θα κληθούν με νεώτερη ανακοίνωση για να εξετασθούν και στη Β΄ Θεματική Ενότητα. Οι υποψήφιοι αυτοί καλούνται να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 στην οποία να δηλώνουν εάν επιθυμούν να εξετασθούν, στην εκ πρώτης όψεως φωνητική ανάγνωση μελωδίας και μεταφορά της σε κοντινή τονικότητα, με μουσικό κείμενο σε «Ευρωπαϊκή Σημειογραφία» ή σε «Βυζαντινή Σημειογραφία», στην ταχυδρομική διεύθυνση :

Α.Σ.Ε.Π.
Ταχυδρομική Θυρίδα 30033
Ταχυδρομικό Γραφείο Μητροπόλεως
Αθήνα
Τ.Κ. 10033
Για την προκήρυξη 10/2Π/2001

    Για διευκόλυνση των υποψηφίων για την Β΄ Θεματική Ενότητα, αντιμετωπίζεται η περίπτωση η εξέταση αυτή να πραγματοποιηθεί εκτός από την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν, στην ίδια Υπεύθυνη Δήλωση, και τον τόπο που επιθυμούν να εξετασθούν. Σε περίπτωση που δεν αποσταλεί Υπεύθυνη Δήλωση, θα θεωρηθεί ότι ο υποψήφιος επιθυμεί να εξετασθεί σε ευρωπαϊκή σημειογραφία και στην Αθήνα.

    Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου 2001. Λαμβάνοντας υπόψη τις Υπεύθυνες Δηλώσεις θα καθορισθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων και θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

IV.

Οι εξετάσεις της Δεύτερης Θεματικής Ενότητας του κλάδου ΠΕ16 Μουσικών θα διεξαχθούν την 4η και 5η Νοεμβρίου 2001 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων.

Το γραπτό μέρος των εξετάσεων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την 4η Νοεμβρίου στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών - πρώην ΕΠΛ Αθηνών (Π. Κυριακού 12 - Αμπελόκηποι) και το προφορικό μέρος των εξετάσεων την 5η Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου), Βασ. Σόφιας και Κόκκαλη.

Στη Θεσσαλονίκη τόσο οι γραπτές όσο και οι προφορικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης (προέκταση Εγνατίας και Πυλαίας), την 4η και 5η Νοεμβρίου για τα γραπτά και προφορικά αντίστοιχα.

Για το μέρος της εξέτασης "Θέματα πρακτικής ικανότητας", η Κ.Ε. θέλει να πληροφορήσει τους υποψηφίους τα ακόλουθα:

Στο γραπτό σκέλος της εξέτασης, το είδος της τετράφωνης χορωδιακής επεξεργασίας θα υποδεικνύεται από το ίδιο το θέμα και η μεταγραφή ενορχηστρωμένου έργου θα είναι μόνο για πιάνο.

Στο προφορικό σκέλος της εξέτασης για την εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (και μεταφορά της σε κοντινή τονικότητα) και για την άμεση εναρμόνιση θα χρησιμοποιηθεί η ίδια μελωδία.

Για την εναρμόνιση μελωδίας σε πολυφωνικό όργανο: α) ο κάθε υποψήφιος που θέλει να εξετασθεί σε οποιοδήποτε πολυφωνικό, εκτός πιάνου, όργανο της δικής του επιλογής (π.χ. κιθάρα, ακορντεόν) θα πρέπει να φέρει το δικό του όργανο, β) ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να επιλέξει τον τρόπο της εναρμόνισης - συνοδείας της δοσμένης μελωδίας και γ) η προς εναρμόνιση μελωδία θα πρέπει είτε να εκτελείται στο πολυφωνικό όργανο της επιλογής του εξεταζομένου μαζί με τη συγχορδιακή συνοδεία, ή να τραγουδιέται από τον ίδιο τον εξεταζόμενο στην περίπτωση που η μελωδία δεν μπορεί να εκτελεσθεί μαζί με τη συνοδεία (π.χ. κιθάρα).

Το πρόγραμμα καθώς και οι ώρες που θα κληθούν να εξεταστούν προφορικά οι υποψήφιοι θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση του Α.Σ.Ε.Π.

  V.

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης της 15.10.2001 ανακοινώνεται το πρόγραμμα της εξέτασης της ΙΙης Θεματικής Ενότητας, στα επιμέρους θέματα, όπως περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2001 (γραπτές εξετάσεις)

9:00 - 12:30
Γραπτές εξετάσεις πρακτικής ικανότητας που περιλαμβάνουν δύο ερωτήματα :

Χορωδιακή επεξεργασία μελωδίας δεκαέξι (16) μέτρων

Μεταγραφή αποσπάσματος δεκαέξι (16) μέτρων έργου για ορχήστρα σε γραφή για πιάνο.

14:30 - 18:00
Γραπτές εξετάσεις στη Διδακτική του μαθήματος και σε Ψυχοπαιδαγωγικά Θέματα που περιλαμβάνουν τρία ερωτήματα

Ειδική Διδακτική (δύο ερωτήματα)

Γενικά Ψυχοπαιδαγωγικά Θέματα (ένα ερώτημα)

Οι υποψήφιοι απαντούν για τις γραπτές εξετάσεις σε ειδικά τετράδια στα ερωτήματα που θα τους δοθούν γραπτά. Μετά την παραλαβή των τετραδίων οι διαγωνιζόμενοι θα συμπληρώσουν στα οικεία πλαίσια τα ατομικά τους στοιχεία πριν από την παραλαβή των θεμάτων.
Επισημαίνεται ότι σε κάθε τετράδιο και στο επάνω μέρος της πρώτης σελίδας πρέπει να αναγράφεται μόνο ο κλάδος και η ειδικότητα του υποψηφίου, το μάθημα που διαγωνίζεται και η ημερομηνία
π.χ. :

ΠΕ 16 Μουσικής
Μάθημα: Ψυχοπαιδαγωγικά - Διδακτική ή Πρακτική Ικανότητα
04.11.2001

Μετά το πέρας της ώρας ο διαγωνιζόμενος παραδίδει στον υπεύθυνο της αίθουσας το τετράδιό του μαζί με όλο το άλλο γραπτό υλικό που του έχει δοθεί (θέματα οδηγίες κλπ) πριν εξέλθει από την αίθουσα των εξετάσεων. Η έξοδος δεν επιτρέπεται στο διαγωνιζόμενο αν δεν έχει παρέλθει μισή τουλάχιστον ώρα από την έναρξη της εξέτασης. Τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου ελέγχονται από τους επιτηρητές και καλύπτονται με ευθύνη τους με αδιαφανές αυτοκόλλητο κάλυμμα κατά την παράδοση του τετραδίου από τον υποψήφιο. Οι επιτηρητές υπογράφουν το τετράδιο στο τέλος της ανάπτυξης των θεμάτων καθώς και στο τέλος των συμπληρωθέντων φύλλων του πενταγράμμου παρουσία του υποψηφίου και τα ταξινομούν ανά μάθημα.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν τουλάχιστον μία (1) ώρα νωρίτερα από την οριζόμενη στο πρόγραμμα, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να βρίσκονται εντός της αίθουσας που θα διαγωνισθούν τριάντα (30) λεπτά πριν από την έναρξη της εξέτασης.
Για τη διαπίστωση της ταυτότητάς τους οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, ή άλλο επίσημο έγγραφο παραστατικό της ταυτότητας του προσώπου, εφόσον τούτο φέρει επικυρωμένη φωτογραφία (π.χ. διαβατήριο, άδεια οδηγήσεως). Εάν δεν διαπιστώνεται η ταυτότητα του υποψηφίου, δεν θα επιτραπεί η είσοδός του στην αίθουσα.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους δύο στυλό διαρκείας (μπλέ ή μαύρο) και μία γομολάστιχα εάν το επιθυμούν. Δεν επιτρέπεται όμως η χρήση διορθωτικού (blanco), καθώς και η χρήση οιασδήποτε υπολογιστικής μηχανής. Δεν επιτρέπεται επίσης να έχουν μαζί τους βιβλία, σημειώσεις γραπτές, ή άλλου είδους βοηθήματα, καθώς και κινητά τηλέφωνα ή άλλα συστήματα τηλεπικοινωνίας. Μπορούν όμως να έχουν μαζί τους ένα θερμός με νερό ή αναψυκτικό. Τα κάπνισμα κατά τη διάρκεια παραμονής στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται.
Τα θέματα για την εξέταση μαζί με ενδεχόμενες επεξηγήσεις θα διανεμηθούν γραπτά στους υποψηφίους από τους επιτηρητές με την έναρξη της εξέτασης.
Η διάρκεια της εξέτασης αρχίζει από τη διανομή των θεμάτων στους υποψήφιους. Λόγω του αναγκαίου χρόνου για την τηλεμετάδοση και αναπαραγωγή των θεμάτων, θα υπάρξει ένα διάστημα αναμονής από την έναρξη της εξέτασης που αναγράφεται στο πρόγραμμα και του χρόνου που θα δοθούν τα θέματα, από τον οποίο πάντως μετράται η διάρκεια της εξέτασης.
Στους υποψήφιους θα δοθεί πλήρως ο προβλεπόμενος για την εξέταση χρόνος, ανεξάρτητα από την ώρα που θα διανεμηθούν τα θέματα.
Μετά τη λήξη του χρόνου εξέτασης, που μετριέται από τη διανομή των θεμάτων, οι διαγωνιζόμενοι εγείρονται και οι επιτηρητές μαζεύουν τα τετράδια των υποψηφίων, ανεξάρτητα αν αυτοί ολοκλήρωσαν ή όχι την ανάπτυξη του θέματος. Μετά την παράδοση του τετραδίου οι υποψήφιοι πρέπει να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Για να θεωρηθεί ότι ο υποψήφιος έλαβε τη βάση της βαθμολογίας και δικαιούται να συνεχίσει στην επόμενη φάση πρέπει απαραιτήτως να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον πενήντα πέντε (55) μονάδες στην πρώτη θεματική ενότητα. Το αυτό ισχύει και για τις επόμενες θεματικές ενότητες.

 

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2001 (Προφορικές εξετάσεις - Aκρόαση)

Στην εξέταση αυτή θα κληθούν οι υποψήφιοι να εξετασθούν σε ομάδες των 40-45 ατόμων ανά ώρα με βάση πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της γραπτής εξέτασης την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2001.
Η εξέταση θα γίνει σε ειδικούς χώρους και θα ηχογραφηθεί σε κατάλληλο ηλεκτρονικό μέσο. Η βαθμολόγηση θα γίνει από την εγγραφή αυτή από δύο (2) ανεξάρτητους βαθμολογητές και ένα (1) αναβαθμολογητή, με δεδομένη την ανωνυμία του βαθμολογούμενου υποψηφίου.
Για την εξέταση θα διατίθεται ένα (ηλεκτρικό) πιάνο, αλλά όποιος υποψήφιος θελήσει, μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλο πολυφωνικό όργανο, με την προϋπόθεση ότι θα φέρει ο ίδιος το όργανο αυτό.
Η προφορική εξέταση (ακρόαση) ισοδυναμεί με μία ερώτηση της Δεύτερης Θεματικής Ενότητας. Σημειώνεται ότι όλες οι ερωτήσεις έχουν την ίδια βαρύτητα για τη διαμόρφωση του ενιαίου βαθμού της Ενότητας αυτής.
Στον κάθε υποψήφιο θα δοθεί μια μελωδία για την οποία θα του ζητηθεί η εκ πρώτης όψεως φωνητική ανάγνωση της, χωρίς συνοδεία οργάνου και η μεταφορά της σε κοντινή τονικότητα και αμέσως μετά η άμεση εναρμόνισή της σε πολυφωνικό όργανο. Η εξέταση θα διαρκέσει περίπου ένα τέταρτο της ώρας συνυπολογιζομένου και του χρόνου για τη σχετική εξοικείωση με το χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι :
Για την εξέταση της εκ πρώτης όψεως ανάγνωσης μουσικού κειμένου σε Ευρωπαϊκή Σημειογραφία απαιτείται η γνώση όλων των κλειδιών. Ο εξεταζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι συλλαβές επιθυμεί για την φωνητική ανάγνωση.
Για την περίπτωση της Βυζαντινής Σημειογραφίας θα δοθεί μουσικό κείμενο από το εν χρήση ρεπερτόριο. Θα ψαλλεί :

α) στη φυσική βάση του ήχου και

β) σε βάση που θα ζητηθεί.

Σχετικά με την εναρμόνιση μελωδίας σε πολυφωνικό όργανο:
Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει τον τρόπο της εναρμόνισης -συνοδείας της δοσμένης μελωδίας.
Η προς εναρμόνιση μελωδία θα πρέπει είτε να εκτελείται στο πολυφωνικό όργανο της επιλογής του εξεταζομένου μαζί με τη συγχορδιακή συνοδεία, ή να τραγουδιέται από τον ίδιο τον εξεταζόμενο στην περίπτωση που η μελωδία δε μπορεί να εκτελεσθεί μαζί με τη συνοδεία (π.χ. κιθάρα).
Ο βαθμός δυσκολίας τόσο της προς ανάγνωση όσο και της προς εναρμόνιση μελωδίας θα κινείται στα πλαίσια των αναγκών του μαθήματος της μουσικής στα σχολεία (για παράδειγμα συνοδεία για την εκτέλεση τραγουδιού από τη χορωδία του σχολείου κλπ).

Οι υποψήφιοι που έχουν εγγράφως ζητήσει ότι επιθυμούν να εξετασθούν στη Θεσσαλονίκη, θα εξετασθούν και τις δύο ημέρες στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Θεσσαλονίκης (προέκταση Εγνατία Πυλαίας).
Όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα εξετασθούν στην Αθήνα, την μεν Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών - πρώην ΕΠΛ Αθηνών (Π.Κυριακού 12 - Αμπελόκηποι) και τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου) Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.  

VI.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία βαθμολόγησης και της Δεύτερης (ΙΙ) Θεματικής Ενότητας του διαγωνισμού για τον κλάδο των Μουσικών και επομένως σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα βαθμολόγηση της Πρώτης (Ι) Θεματικής Ενότητας ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων Εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ 16 Μουσικών για την ειδίκευση της Γενικής Παιδείας.

Τα αποτελέσματα και οι σχετικοί πίνακες αποστέλλονται στις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας για ανάρτηση.

Σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού με την εξέταση της Τρίτης (ΙΙΙ) Θεματικής Ενότητας, που αφορά αποκλειστικά τους υποψηφίους για τις θέσεις Μουσικών Δεξιοτήτων των Μουσικών Σχολείων, το σχετικό πρόγραμμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί αργότερα.

Γα ενημέρωση της των υποψηφίων που θα συνεχίσουν για της θέσεις Μουσικών Δεξιοτήτων, σχετικά με την διαδικασία της εξέτασης, γίνονται γνωστά τα επόμενα:

ΤΡΙΤΗ (ΙΙΙ) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
(ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ)

Δεκτοί για την Τρίτη (ΙΙΙ) Θεματική Ενότητα γίνονται μόνο όσοι υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση των 55 μονάδων, τόσο στην Πρώτη (Ι) όσο και στη Δεύτερη (ΙΙ) Θεματική Ενότητα. Πίνακες με τα ονόματα εκείνων που δικαιούνται να συμμετάσχουν, αποστέλλονται για ανάρτηση στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στο διαδίκτυο.

Η εξέταση θα γίνει σε επίπεδο διπλώματος στον τομέα μουσικής ειδίκευσης στον αντίστοιχο τίτλο που κατέχει ο κάθε υποψήφιος και δηλώνει ότι θέλει να εξετασθεί.

Η όλη εξέταση θα γίνει σε ειδικούς χώρους, θα είναι αποκλειστικά προφορική (ή με ακρόαση) και θα ηχογραφηθεί σε κατάλληλο ηλεκτρονικό μέσο. Η βαθμολόγηση θα γίνει από την εγγραφή αυτή από δύο (2) ανεξάρτητους βαθμολογητές και ένα (1) αναβαθμολογητή, με δεδομένη την ανωνυμία του βαθμολογούμενου υποψηφίου.

         I. Οσοι επιλέξουν θεωρητικό τομέα Ευρωπαϊκής μουσικής, θα εξετασθούν σε:

                        1. Προφορική ανάλυση
(α) μιας από τις Φούγκες από το Wohltemperiertes Klavier (Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο ) Ι & ΙΙ και
(β) ενός έργου ή αποσπάσματος έργου ενόργανης μουσικής από την κλασική, ρομαντική και προπολεμική μουσική του 20ού αιώνα. (Θα δοθούν 2 ώρες προετοιμασίας).

                        2. Εναρμόνιση στο πιάνο δοσμένης μελωδίας που θα περιέχει μετατροπίες σε απομακρυσμένες τονικότητες, χρωματικούς ξένους φθόγγους και αλλοιωμένες συγχορδίες.

        II. Όσοι επιλέξουν θεωρητικό τομέα Βυζαντινής μουσικής, θα εξετασθούν σε:

                        1. Προφορική ανάλυση και μορφολογία (ήχος, καταλήξεις, γένος, συστήματα, είδος τροπαρίου, βασικά μελωδικά σχήματα)
(α) ενός από τα σύντομα χερουβικά της εβδομάδας κατ' ήχον, Πέτρου Λαμπαδαρίου και Γρηγορίου Πρωτοψάλτου και
(β) ενός από τα ιδιόμελα των Κυριακών της Μ. Τεσσαρακοστής, Ιακώβου Πρωτοψάλτου.

                        2. Ψαλτική απόδοση, και επισήμανση ισοκρατημάτων σε τρεις δοσμένες μελωδικές φράσεις που θα περιέχουν μεταβολή κατά τόνο, γένος και σύστημα.

      III. Όσοι επιλέξουν ατομικό όργανο ή μονωδία θα εξετασθούν με ακρόαση στην παρακάτω εξεταστέα ύλη κατά όργανο:

                        1. Βιολί
Ένα από τα κοντσέρτα του Mozart,
(α) Νο 3, K216 (σε σολ μείζονα) ή
(β) Νο 4, K218 (σε ρε μείζονα) ή
(γ) Νο 5, Κ219 (σε λα μείζονα). (1ο μέρος με cadenza)

                        2. Bιόλα
Ένα από τα κοντσέρτα:
(α) Ηoffmeister ή
(β) Stamitz. (1ο μέρος)

                        3. Βιολοντσέλο
Ένα από τα κοντσέρτα του Haydn:
(α) Κοντσέρτο σε ντο μείζονα ή
(β) σε ρε μείζονα. (1ο μέρος με cadenza)

                        4. Κοντραμπάσο
Ένα από:
(α) το κοντσέρτο του Koussevitzky, ή
(β) ένα κοντσέρτο του Dittersdorf ή
(γ) ένα κοντσέρτο του Bottesini. (1o μέρος)

                        5. Φλάουτο
Ένα από τα κοντσέρτα του Mozart:
(α) σε ρε μείζονα, Κ313 ή
(β) σε σολ μείζονα, Κ314. (1ο μέρος με cadenza)

                        6. Όμποε
Κοντσέρτο Mozart σε ντο μείζονα K314. (1o μέρος με cadenza)

                        7. Κλαρινέτο
Κοντσέρτο Mozart σε λα μείζονα K622. (1ο μέρος με cadenza)

                        8. Φαγκότο
Κοντσέρτο Mozart K191. (1ο μέρος με cadenza)

                        9. Τρομπόνι
Κοντσέρτο David σε μι ύφεση μείζονα. (1ο μέρος)
(Για τρομπόνι μπάσο Ε. Sachse, κοντσερτίνο σε φα μείζονα)

                        10. Πιάνο
(α) Ένα πρελούντιο και φούγκα (από τρίφωνη και πάνω) του Bach και
(β) Μια σονάτα του Beethoven, επιπέδου διπλώματος. (1ο μέρος)

                        11. Κιθάρα

                         i. Μία από τις ακόλουθες συνθέσεις του Bach:
(α) Chaconne σε ρε ελ ή
(β) Φούγκα από τη Σουίτα για λαούτο Νο 2 (BWV 997) ή
(γ) Πρελούδιο και Presto από τη Σουίτα για λαούτο Νο 3 (BWV 995) ή
(δ) Πρελούδιο από τη Σουίτα για λαούτο Νο 4 (BWV 1006) και

                         ii. Μία από τις ακόλουθες συνθέσεις:
(α) A. Ginastera - Sonata ή
(β) S. Dodgson - Partita No 1 ή
(γ) B. Britten - Nocturnal op. 70 ή
(δ) W. Walton 5 Bagatelles ή
(ε) H.H. Henze - Drei Tentos ή
(στ) M. Tippet - The blue guitar ή
(ζ) J. Rodrigo - Invocation & Danza ή
(η) L. Brouwer - Fradagos y Boleros ή
(θ) M. Ponte - Sonata III ή (ι) M. Castelnuovo Tedesco - Sonata "Omagio a Boccherini"

                        12. Ακορντεόν
α) Ένα Πρελούδιο και Φούγκα από το Wohltemperiertes Klavier (Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο) ή ένα πολυφωνικό έργο για εκκλησιαστικό όργανο του Bach (διασκευή) και
β) Ένα έργο γραμμένο ειδικά για ακορντεόν του επιπέδου δυσκολίας διπλώματος.

                        13. Μονωδία
α) Μία άρια από ορατόριο (Bach, Haendel) και
β) Δύο άριες από όπερα (η μία υποχρεωτικά Mozart) και
γ) Ένα Lied (ρομαντικής περιόδου και επιπέδου δυσκολίας πτυχιακών εξετάσεων).

Για την προφορική ανάλυση των μουσικών έργων (Ευρωπαϊκής ή Βυζαντινής μουσικής), αυτά θα δοθούν στους υποψηφίους δύο (2) ώρες πριν από την εξέταση για να προετοιμασθούν, και θα μπορούν να κρατούν σημειώσεις σε χαρτί που θα τους δοθεί. Η ανάλυση θα αναπτυχθεί προφορικά, σε ένα χρόνο που δεν πρέπει να υπερβεί τα 20 λεπτά. Για την βαθμολόγηση θα ληφθεί υπόψη τόσο η ορθότητα όσο και η δομή και ο τρόπος που θα γίνει η προφορική παρουσίαση της ανάλυσης.
Για την εναρμόνιση της μελωδίας που θα δοθεί, θα διατίθεται ένα (ηλεκτρικό) πιάνο.
Για την εξέταση με ακρόαση στα όργανα και την μονωδία θα διατίθεται (φυσικό) πιάνο, αλλά οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να εξετασθούν σε άλλα όργανα θα πρέπει να τα φέρουν μαζί τους. Όπου χρειάζεται συνοδός, οι υποψήφιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνοδό της επιλογής τους. Σε περίπτωση όμως που δεν διαθέτουν οι ίδιοι, η Κεντρική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα φροντίσει να υπάρξει κατάλληλος συνοδός, εφόσον έχει έγκαιρα ενημερωθεί.
Προκειμένου να καταρτισθεί το πρόγραμμα για την εξέταση της Τρίτης (ΙΙΙ) Θεματικής Ενότητας οι υποψήφιοι που δικαιούνται συμμετοχής και επιλέγουν να λάβουν μέρος σε αυτή, θα πρέπει να στείλουν στο ΑΣΕΠ Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία να δηλώνουν εάν επιθυμούν να εξετασθούν σε:

1.       Θεωρητικό τομέα Ευρωπαϊκής μουσικής ή

2.       Θεωρητικό τομέα Βυζαντινής μουσικής ή

3.       Ατομικό όργανο και μονωδία

Σε περίπτωση που επιλέξουν να εξετασθούν σε ατομικό όργανο ή μονωδία θα πρέπει να δηλώσουν σε ποιο όργανο (ή μονωδία) επιθυμούν να εξετασθούν και σε ποιο μουσικό έργο, εφόσον υπάρχει επιλογή. Συγχρόνως θα πρέπει να δηλώσουν εάν θα χρειασθεί η Κεντρική Επιτροπή να βρει τον κατάλληλο συνοδό για την εξέτασή τους.

Η Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να σταλεί με συστημένη επιστολή στην Ταχυδρομική Διεύθυνση

Α Σ Ε Π
Ταχυδρομική θυρίδα : 30033
Ταχυδρομικό Γραφείο Μητροπόλεως
ΑΘΗΝΑ: ΤΚ 10033
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 10/2Π/2001

από όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εξέταση της ΙΙΙ Θεματικής Ενότητας προκειμένου να καλύψουν τις 124 θέσεις Μουσικών Δεξιοτήτων των Μουσικών Σχολείων.

Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2002. Όσοι δικαιούμενοι να συμμετάσχουν υποψήφιοι δεν αποστείλουν την προαναφερόμενη Υπεύθυνη Δήλωση, θα θεωρηθεί ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τον διαγωνισμό και δεν θα συμπεριληφθούν στους σχετικούς πίνακες υποψηφίων.

Μετά τη συγκέντρωση των Υπεύθυνων Δηλώσεων θα γίνει ο σχετικός προγραμματισμός και θα ανακοινωθεί το λεπτομερές πρόγραμμα των εξετάσεων.
Για διευκόλυνση των υποψηφίων αντιμετωπίζεται και πάλι η περίπτωση η εξέταση της ΙΙΙ Θεματικής Ενότητας να πραγματοποιηθεί εκτός από την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν, στην ίδια Υπεύθυνη Δήλωση, και τον τόπο που επιθυμούν να εξετασθούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει τέτοια δήλωση, θα θεωρηθεί ότι ο υποψήφιος επιθυμεί να εξετασθεί στην Αθήνα.

 

VII.  

 

Ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις της Τρίτης Θεματικής Ενότητας που αφορά αποκλειστικά τους υποψηφίους για θέσεις Μουσικών Δεξιοτήτων έχουν προγραμματισθεί να αρχίσουν στις αρχές Ιουνίου 2002 και να διεξαχθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις δηλώσεις – αιτήσεις των υποψηφίων.

Ειδικότερα:

Για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει να εξετασθούν στο θεωρητικό τομέα Ευρωπαϊκής ή Βυζαντινής μουσικής, οι εξετάσεις προγραμματίζεται να διεξαχθούν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2002 και θα διενεργηθούν:

Στην Αθήνα, στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης (17ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος - Παλλήνη).

Στην Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη - Θεσσαλονίκη).

Το πρόγραμμα και οι ώρες που θα κληθούν να εξετασθούν κατά ομάδες οι υποψήφιοι στο θεωρητικό τομέα της Ευρωπαϊκής ή της Βυζαντινής μουσικής, θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.

Για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει να εξετασθούν σε ατομικό όργανο ή μονωδία, η εξέταση θα γίνει σε ατομικό επίπεδο και οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν έγκαιρα για το πρόγραμμα, τον τόπο και τις ώρες που θα κληθούν να εξετασθούν.

VIII.

Σε συνέχεια της από 16 Μαΐου σχετικής ανακοινώσεώς μας, οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων, της Τρίτης Θεματικής Ενότητας για θέσεις Μουσικών Δεξιοτήτων, καθώς και ο τόπος και η ώρα που ο/η κάθε υποψήφιος/α θα κληθεί να εξετασθεί όπως εμφανίζεται στους συνημμένους πίνακες.

Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την ώρα έναρξης της εξέτασής τους.

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει να εξετασθούν στο θεωρητικό τομέα Ευρωπαϊκής ή Βυζαντινής μουσικής, στην Αθήνα θα διαγωνισθούν την 2α Ιουνίου 2002, στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης (17ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος - Παλλήνη). Η πρόσβαση στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης γίνεται με τα αστικά λεωφορεία 314, 315 και 324 που έχουν την αφετηρία τους στον σταθμό Εθνικής Άμυνας του Μετρό. Για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων αυτών θα υπάρχει την 09.15 π.μ. και την 11.15 π.μ. επί της Λεωφ. Μαραθώνος (στάση Νομαρχίας) Σχολικό Λεωφορείο για την μετάβασή τους στο εξεταστικό κέντρο.

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει να εξετασθούν στο θεωρητικό τομέα Ευρωπαϊκής ή Βυζαντινής μουσικής, στην Θεσσαλονίκη θα διαγωνισθούν την 2α Ιουνίου 2002, στα Νέα Κτίρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στη Θέρμη – Θεσσαλονίκης.

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει να εξετασθούν σε ατομικό όργανο ή μονωδία, στην Αθήνα θα διαγωνισθούν από 10 – 17 Ιουνίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Λεωφ. Μεσογείων 432 - Αγία Παρασκευή.

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει να εξετασθούν σε ατομικό όργανο ή μονωδία, στην Θεσσαλονίκη θα διαγωνισθούν την 10, 11 και 12 Ιουνίου στο Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Μουσικής Τεχνολογίας (υπόγειο κτιρίου Γ΄ Πολυτεχνικής σχολής Α.Π.Θ. – απέναντι από την φοιτητική λέσχη – είσοδος από την Γ΄ Σεπτεμβρίου – τηλ.: 0310- 995089).

IX.

Η εξέταση των υποψηφίων για την τρίτη φάση του διαγωνισμού των Μουσικών που θα διεξαγόταν από 10 έως 17 Ιουνίου 2002 αναβάλλεται.

Ειδοποιούνται, συνεπώς, οι υποψήφιοι να μην προσέλθουν για εξέταση στα προς τούτο ορισμένα Εξεταστικά Κέντρα των Αθηνών (Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Λεωφ. Μεσογείων 432- Αγ. Παρασκευή) και Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Μουσικής Τεχνολογίας, υπόγειο κτιρίου Γ' Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Για την εξέταση αυτή θα ακολουθήσει άλλη ανακοίνωση.

X.

Ανακοινώνεται ότι ύστερα από την ανάκληση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών της από 5 Ιουνίου 2002 προσωρινής διαταγής αναστολής εκτελέσεως του πίνακα επιτυχίας της Β΄ φάσεως του διαγωνισμού Μουσικών, ο διαγωνισμός για θέσεις Μουσικών Δεξιοτήτων της Τρίτης Θεματικής Ενότητας συνεχίζεται με το πρόγραμμα μετατιθέμενο κατά τέσσερις εβδομάδες. Συγκεκριμένα ο τόπος και η ώρα που ο κάθε υποψήφιος θα κληθεί να εξετασθεί εμφανίζεται στο πρόγραμμα εξετάσεων, που συνοδεύει την ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την ώρα έναρξης της εξέτασής τους.

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει να εξετασθούν στην Αθήνα σε ατομικό όργανο ή μονωδία, θα διαγωνισθούν από 8 έως και 15 Ιουλίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Λεωφ. Μεσογείων 432 - Αγία Παρασκευή).

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει να εξετασθούν στην Θεσσαλονίκη σε ατομικό όργανο ή μονωδία, θα διαγωνισθούν από 8 έως και 11 Ιουλίου στο Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Μουσικής Τεχνολογίας (υπόγειο κτιρίου Γ΄ Πολυτεχνικής σχολής Α.Π.Θ. -απέναντι από τη φοιτητική λέσχη- είσοδος από την Γ΄ Σεπτεμβρίου - τηλ.: 0310-995089).

Το ΑΣΕΠ ζητά την κατανόηση των μέχρι σήμερα επιτυχόντων υποψηφίων, που για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς του, διέκοψε για τέσσερις εβδομάδες το διαγωνισμό, σεβόμενο την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου.

 ΧΙ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία βαθμολόγησης και της Τρίτης (III) Θεματικής Ενότητας του διαγωνισμού για τον κλάδο των Μουσικών και επομένως σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα βαθμολόγηση της Πρώτης (Ι) και Δεύτερης (ΙΙ) Θεματικής Ενότητας ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων Εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ 16 Μουσικών για την ειδίκευση της Γενικής Παιδείας και για την ειδίκευση Μουσικών Δεξιοτήτων.

Τα αποτελέσματα και οι σχετικοί πίνακες αποστέλλονται στις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας για ανάρτηση.  

Όσοι υποψήφιοι φέρονται ως διοριστέοι, τόσο σε θέσεις της ειδίκευσης Γενικής Παιδείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και σε θέσεις της ειδίκευσης Μουσικών Δεξιοτήτων, θα διοριστούν, με βάση δήλωση προτιμήσεώς τους στο Υπουργείο Παιδείας, προηγουμένων των Πτυχιούχων Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημιακού ιδρύματος και επομένων των Πτυχιούχων αναγνωρισμένου μη Πανεπιστημιακού μουσικού ιδρύματος, σύμφωνα για όλους με τη σειρά της βαθμολογίας τους.

Επισήμανση: Οι οριστικοί πίνακες διοριστέων σε θέσεις της ειδίκευσης Μουσικών Δεξιοτήτων θα προκύψουν από τις μεταβολές που ενδεχομένως θα προέλθουν, μετά την εκδίκαση των ενστάσεων κατά των πινάκων της Τρίτης (ΙΙΙ) Θεματικής Ενότητας.

 

ΧΙΙ.

Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού για την
κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Πρωτοβάθμιας και
Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως του κλάδου ΠΕ 16 Μουσικής, για τις Ειδικεύσεις
Γενικής Παιδείας και Μουσικών Δεξιοτήτων σύμφωνα με την προκήρυξη ΑΣΕΠ υπ' αριθμ. 10/1Π/2001 (ΦΕΚ 102/12-4-2001, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) και
απεστάλησαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.

Επιστροφή